Marketing, journalistiek en communicatie (Niveau 4) MBO Utrecht

MBO Utrecht wil jou helpen in de ontwikkeling van student tot zelfbewuste professional. Wij geven jou meer dan een opleiding en leren je meer dan een vak. Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van talent, arbeidsvaardigheden, ondernemend gedrag, maatschappelijke betrokkenheid, respect voor elkaar en burgerschap. We zijn een kleinschalige school met betrokken docenten en bieden 50 verschillende opleidingen aan.

Over de opleiding

In de opleiding Marketing, journalistiek en communicatie word je opgeleid tot medewerker marketing & communicatie. Daarnaast word je voorbereid op een vervolgstudie op het hbo. Tijdens de opleiding leer je onderzoek doen naar doelgroepen en ontdek je op welke manier je die verschillende groepen het best kunt benaderen. Je leert over marketing en hoe je een communicatieplan maakt, maar ook hoe je schrijft, filmt en monteert. Je krijgt veel theorie, maar daarnaast ook projectvakken waarin je alles wat je geleerd hebt kunt toepassen.

Op de Open Dag van MBO Utrecht was ik bij een presentatie over MHBO. Toen heb ik eigenlijk niet verder meer gekeken. Deze opleiding leek me een echte uitdaging, meer dan een 'normale Niveau 4 opleiding'.
Femke
Beroepenveld en doorstoom

Journalistiek & Media: als assistent op redactieafdelingen zowel bij krantredacties maar ook bij radio of t.v.. Maar je kan ook aan het werk op het gebied van marketing binnen de mediawereld, bijvoorbeeld het lanceren van een nieuw product zoals een programma of tijdschrift. 

Communicatiemanagement: je kunt als communicatieprofessional aan de slag bij een advies- of reclamebureau. Maar ook op de pr-afdeling van een overheidsinstelling of non-profit organisatie. Je houdt je bezig met interne en externe communicatie, public relations en persvoorlichting. Je schrijft persberichten en brochures en beoordeelt de campagnevoorstellen van een reclamebureau. Je organiseert evenementen en persconferenties. 

Doorleren op het hbo kan ook. Onze oud-studenten kozen voor de volgende studies: 

 • Nieuws & Media (Hogeschool van Amsterdam) 
 • Redactie & Mediaproductie (Hogeschool van Amsterdam) 
 • Informatie & Media (Hogeschool van Amsterdam) 
 • Media, Marketing & Publishing (Hogeschool van Amsterdam) 
 • Reclame, Marketing & Communicatie (Hogeschool van Amsterdam) 
 • Journalistiek (Hogeschool Utrecht) 
 • Communicatiemanagement (Hogeschool Utrecht) 
 • Communicatiesystemen (Hogeschool Utrecht) 
 • International Communications and Media (Hogeschool Utrecht) 
 • Digitale media en Communicatie (Hogeschool Utrecht) 
 • Eventmanagement (Hogeschool Utrecht)
Toelatingseisen

Geldt één van de onderstaande situaties voor jou? Dan mag je je aanmelden voor deze opleidingen: 

 • Je hebt een diploma vmbo kader, GL, TL of MAVO 
 • Je hebt een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 
 • Diploma mbo niveau 2 of 3 

MHBO Opleidingen  
Met de route MHBO doen we twee dingen. Je bent op weg naar je mbo diploma niveau 4 én we bereiden je voor op een vervolgstudie in het hbo. Naast de mbo leerstof krijg je dus ook lesstof en methodes uit het propedeusejaar van het hbo, bijvoorbeeld Statistiek of Sociologie. 
 
Met MHBO kan jij na je diploma beter de stap maken naar het hbo. Als je MHBO goed doorloopt krijg je naast je diploma mbo niveau 4 een MHBO-certificaat. 
 
Ben je op weg naar het hbo en vraag je je af wat het verschil is tussen MHBO en havo? In vergelijking met de havo is het MHBO een meer beroepsgerichte en praktijkgerichte opleiding, met stage (beroepspraktijkvorming) en veel beroepsgerichte vakken. Je krijgt onder andere veel contacturen voor Nederlands en verwante vakken en je wordt geleidelijk op het propedeuseniveau van het hbo gebracht. Hierdoor ben je uitstekend voorbereid op een vervolgstudie in het hbo.

Leuke feitjes over de opleiding

Centraal in de opleiding staat het beroep marketing- en communicatiemedewerker. Je krijgt belangrijke theorielessen maar je gaat ook direct de theorie oefenen in projecten en echte opdrachten. Vanaf het 2e jaar ga je stage lopen op afdelingen waar je jouw geleerde vaardigheden kan oefenen en toepassen. Bij deze beroepsvaardigheden hoort ook de beheersing van Engels en een tweede vreemde taal (kiezen uit Duits of Spaans) maar ook Burgerschap competenties vinden we belangrijk. 

Behalve beroepscompetenties bereid je je ook voor op doorstuderen aan het HBO richting Commerciële Economie. Vakken die je hiervoor krijgt zijn: Wiskunde, Economie (Algemeen en Bedrijf), Management en Recht.

Bereikbaarheid & locatie

Daltonlaan 300, Utrecht

Meer info

Heb je een vraag? 

030 281 51 00 

+31 (0) 6 25705051 (WhatsApp) 

studiekeuze@mboutrecht.nl  

Website https://www.mboutrecht.nl/  

Studiekeuze evenementen https://www.mboutrecht.nl/studiekeuze-events/  

YouTube https://www.youtube.com/c/mboutrechtalgemeen/videos  

Instagram https://www.instagram.com/mboutrecht/ 

Video's over de opleiding

Expeditie
Loopbaan
Powered by sto-utrecht.nl