Werktuigbouwkunde Hogeschool Utrecht

Iedere dag leren, werken en onderzoeken duizenden mensen bij de Hogeschool Utrecht. Om betere professionals te worden en om samen bij te dragen aan het werkveld en aan de samenleving. Onderwijs, onderzoek en werkveld komen samen bij de HU voor impact op de stad en de toekomst.

Over de opleiding

Geen plek aan de kapstok? Zet de 3D-printer aan en print je eigen haakje. Als werktuigbouwkundige bedenk en ontwerp je praktische oplossingen voor technische problemen. Van een klein apparaat dat medicijnen onder de huid afgeeft, tot e-bikes en een stoomturbine in een energiecentrale. De hbo-opleiding Werktuigbouwkunde bereidt je voor om iets bijzonders te ontwerpen en te bouwen. 

De techniek is dagelijks in beweging. Tijdens de opleiding Werktuigbouwkunde loop je voorop bij alle nieuwe ontwikkelingen. We gaan aan de slag met duurzame energie en verschillende materialen, je leert construeren, produceren en modelleren. Niet alleen in de klas, maar ook samen met samenwerkende bedrijven duik je de hypermoderne werkplaatsen en testlabs in om iets bijzonders te ontwerpen en te bouwen.

Eén van de redenen dat ik voor de Hogeschool Utrecht gekozen heb is de mooie werkplaats. Daar staat alle apparatuur die nodig is om je eigen ontwerpen ook echt te kunnen maken.
Jasper Helberg
Beroepenveld en doorstoom

Na je hbo-opleiding Werktuigbouwkunde kun je in verschillende werkgebieden terecht, bijvoorbeeld: Energie en installaties. Hierbij ontwerp en verbeter je systemen. Denk aan energiecentrales, klimaatinstallaties in gebouwen, productielijnen. Daarnaast kun je ook terecht bij technische producten en industriële machines: je bouwt en verbetert apparaten, instrumenten en machines. Denk aan machines voor de voedselindustrie, medische producten of producten voor de consumentenmarkt. 

Aan wat voor beroepen zou je dan kunnen denken? Denk bijvoorbeeld aan een functie als productontwerper, technisch tekenaar, engineer, energieadviseur, projectleider of werktuigbouwkundig ontwerper.

Toelatingseisen

De toelatingseisen zijn als volgt: 

  • Havo met NT óf NG met nat. of NL&T 
  • Vwo idem en óók met E&M, maar dan met nat. 
  • Mbo niveau 4 (technische richting aanbevolen)
Leuke feitjes over de opleiding

Waarom werktuigbouwkunde in Utrecht? 

  • Middelgrote opleiding met persoonlijke aanpak en alle moderne faciliteiten 
  • Goede scores in rankings 
  • Veel keuzemogelijkheden binnen de opleiding, zo kan je gedurende de vier jaar van je studie anderhalf jaar doorbrengen in het buitenland 
  • We werken aan echte projecten (uit het bedrijfsleven) met impact 
  • Actieve studievereniging (Ingenium Cabo Bianci) 
  • Met onze werkplaatsen, bedrijven, het Universitair Medisch Centrum (ziekenhuis), de Universiteit Utrecht en andere opleidingen dichtbij 
  • En natuurlijk de stad Utrecht zelf 
Bereikbaarheid & locatie

Op het Utrecht Science Park werken scholen, onderzoekers en bedrijven samen om oplossingen te vinden voor een langer en gezonder leven. Op Padualaan 99 bevindt zich de thuisbasis voor de opleiding Werktuigbouwkunde. Met de tramlijn vanaf het centraal station Utrecht ben je met 11 minuten op de Hogeschool Utrecht, een ideale en snelle verbinding.

Meer info

Alle informatie en meer informatie over de opleiding is te vinden op: www.hu.nl/voltijd-opleidingen/werktuigbouwkunde/. Op onze website tref je ook meer informatie aan over de mogelijkheden om een extra kijkje te komen nemen bij onze opleiding.

We hebben speciaal voor Expeditie Loopbaan een introductievideo gemaakt. Deze kan je bekijken via https://stream.hu.nl/players/Abg5viNp-pqjetWCJ.html

Video's over de opleiding

Expeditie
Loopbaan
Powered by sto-utrecht.nl